Firma recuperari creante

sept. 2, 2019 Blog
handshake-black-white

O metoda de a recupera creantele in cazul in care valoarea cererii fara dobanzi si alte cheltuieli de judecata sau alte enituri accesorii, este cea de cerere cu valoare redusa. Aceasta este aplicabila doar in cazul in care datoria nu depaseste 10000 de lei la data sesizarii instantei si este o procedura cu privire la cereri cu valoare redusa specifica ce trebuie urmata.

Firma recuperari creante – detalii despre procedura de recuperare

Nu poate fi folosita aceasta procedura cu privire la cererile cu valoare redusa in materie vamala, fiscala sau administrativa si nici pentru ca statul sa raspunda pentru actiuni si omisiuni in cadrul exercitarii autoritatii publice.

Reclamantul poate alege intre procedura cu privire la cererile de valoare redusa si procedura de drept comun, in cazul in care a sesizat deja instanta cu o cerere pe drept comun si aceasta se va solutiona conform procedurii de drept comun, exceptie fiind cazul in care reclamantul la primul termen de judecata solicita in mod clar aplicarea procedurii speciale pentru cereri cu valoare redusa.

In momentul in care cererea nu se poate solutiona prin procedura cu privire la cererile cu valoare redusa, instanta judecatoreasca il va informa pe reclamant in sensul acesta si daca nu isi retrage cererea va fi judecat potrivit dreptului comun.

Procedura cu privire la cererile cu valoare redusa asa cum s-a spus si anterior, nu implica obligativitatea partilor de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii.

In cazul in care este aplicata procedura cu privire la cererile de valoare redusa, aceasta cerere va fi taxata conform art. 6 alin. 1 din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru cu suma de 50 de lei, daca valoarea cererii nu depaseste 2.000 de lei, si cu 200 de lei, pentru cererile a csror valoare depaseste 2.000 de lei — sume modice in raport cu taxele de timbru ce se platesc in cazul introducerii unei cereri pe dreptul comun.