Recuperare creante persoane juridice

sept. 2, 2019 Blog
banner1

Recuperarea creantelor este un proced dificil pentru orice afacere, indiferent care ar fi domeniul sau de activita, insa pe langa nelinistea generata de sistemul juridic roman si pe langa lipsa unei intelegi corecte a protectiei juridice pentru creditori pe baza legilor, a face afaceri si a avea creante aici este prea intimidant pentru foarte multe societati, mai ales in prezent cand vremurile sunt cel putin tulburi din punct de vedere economic. Sistemul juridic din Romania ofera un cadru foarte clar pentru procedurile urgente de recuperare a creantelor si va explicam mai multe in cele ce urmeaza.

Recuperare creante persoane juridice – norme si legi aplicate

Potrivit legii romane, in cazul in care un debitor nu si-a platit datoria pana la data scadenta, creditorul sau poate initia o procedura in fata instantei pentru recuperarea creantei sale, in termenul de prescriptie de trei ani. In plus, desigur, creditorii pot utiliza si prevederile stabilite de Legea 85/2006 (“Legea Insolventei”), acolo unde acestea sunt aplicabile.

Incepand din octombrie 2007, cand a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 119/2007 (“OUG 119″), ca parte a responsabilitatilor asumate de Romania in procesul de integrare in Uniunea Europeana, coexista doua proceduri urgente privind recuperarea creantelor – procedura somatiei de plata, stabilita prin Ordonanta Guvernului nr.5/2001, si procedura ordonantei de plata, stabilita prin OUG 119. In functie de cazul lor concret, creditorii pot opta pentru oricare dintre cele doua procedure urgente, dar pot, de asemenea, utiliza si procedura generala prevazuta de Codul de procedura civila, care necesita insa mai mult timp pentru o implementare integrala.

Daca creditorul detine informatii suficiente cu privire la solvabilitatea debitorului si crreanta este atestata cu ajutorul unor documente, atunci optiunea optima este sa fie utilizate cele doua proceduri urgente. Atat procedura somatiei cat si cea a ordonantei de plata fac referire la creante lichide, certe si exigibile. O creanta este considerata certa in momentul in care existenta sa nu poate fi contestata, este considerata lichida in momentul in care cuantumul este determinabil si este exigibila in momentul in care este scadenta.

Apeland la firma noastra de recuperare creante, aceste informatii si proceduri nu mai prezinta interes deoarece noi suntem cei care vom alege metoda optima de recuperare a creantelor, astfel incat la final clientul sa reintre in posesia sumelor restante.

Call Now Button